Stripfiguur, charmezanger, maar vooral zakenman

“Wat nu?”. Het nieuws dat Marc Coucke Anderlecht overneemt – en dus KVO moet verkopen -, is als een bom ingeslagen bij de Oostendse supporters. “We zijn verrast en geschokt. Dit is geen mooi kerstgeschenk”, klinkt het. Al kan niemand zich voorstellen dat Coucke KVO volledig laat zitten. “Hij tovert wel nog iets uit zijn hoed”. Wie of wat, dat weten we morgen.

Neen. Het vertrek van Marc Coucke had niemand bij KV Oostende zien aankomen. Coucke werd in augustus 2013 nog binnengehaald als de messias. In een mum van tijd werd de club, net terug in eerste klasse, geprofessionaliseerd. Er werden grote namen aangetrokken, op en naast het veld. KVO opende een vernieuwd stadion van 18 miljoen euro, de Versluys Arena.

De sportieve resultaten volgden al snel. Twee jaar op rij play-off 1, een bekerfinale, en een Europees avontuur tegen Marseille. Coucke was bovendien meer dan een voorzitter. Hij was ook supporter. Al sinds zijn vijfde. Dat nét hij (na amper 4,5 jaar) de club alweer verkoopt komt hard aan. Niet op zijn minst bij de supporters.

“We vallen compleet uit de lucht. Hopelijk is de club gezond, en kunnen we ook zonder Coucke verder”, zegt Patrick Carrewyn, voorzitter van de Kustboys. Met de keuze voor Anderlecht komt de zakenman in Coucke naar boven. Bij KVO stond Coucke – naast zijn sportieve successen als voorzitter– ook bekend als stripfiguur en charmezanger.

“Ik heb altijd gezegd dat KVO speelgoed was voor hem”, zegt Gareth Linskens. Op 16 augustus 2015 poseerde Gareth nog samen met vrienden Marvin Van der Horst en Timothy Pinto op de foto met Marc Coucke, na een 3-1 overwinning tegen … Anderlecht. “Het is jammer dat Coucke altijd sprak over de club van zijn hart, en dan nu naar Anderlecht trekt”. Marvin Van der Horst en Timothy Pinto hopen/verwachten dat Coucke Oostende niet zal laten vallen. “We lopen wat voor op de feiten en zullen best eerst afwachten wat er zal gebeuren”, zegt Marvin. “Misschien heeft hij wel een plan”, stelt Timothy. “Jonge talenten bij KVO laten rijpen, en als ze klaar zijn naar Anderlecht laten vertrekken”.

Ook Jon Devreese betreurt het vertrek. “Omdat Coucke een lange termijnplan voor ogen had. Het is bovendien een slecht moment, want de club zit net nu in een dip”. Hetzelfde horen we bij Frederik Sanders. “Na de reddende messias te zijn bij de overname, verlaat hij de club op het moment dat we hem misschien het meeste nodig hebben. Coucke blijkt dus toch vooral een businessman te zijn”. Ook Bert Vermeir ziet de zakenman de bovenhand halen. “We hebben leuke tijden beleefd met Marc aan het roer. Maar dit voelt als de kapitein die zijn schip verlaat bij tien Beaufort. Hij zegt dat hij fan van KVO is en blijft. Of is hij vooral fan van zijn portefeuille”.

Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) reageert al even verrast als de supporters. “Marc Coucke heeft de afgelopen jaren mooie dingen gedaan voor het voetbal in Oostende. Maar dit plotse vertrek is een harde klap voor alle mensen en supporters die meegeholpen hebben aan de heropstanding van KVO. Voetbal is niet louter business. Het emotionele is sterk aanwezig. Zeker als er op zo’n koude manier een verkoop aangekondigd wordt. Dit is jammer en storend”, zegt Vande Lanotte.

Marc Coucke lichtte woensgdagnamiddag zelf de clubleiding – Patrick Orlans, Luc Devroe, Wim Demeyer – in, mét garanties over de continuïteit van KVO. “De club zal ook de komende jaren een ‘weireldploegsje’ blijven. Daar zal het sterke team dat ik daar heb uitgebouwd over waken”, klinkt het. “We zullen ervoor zorgen dat KV Oostende verder kan worden uitgebouwd, met extra verankering die past bij het profiel en de ambities van de club”.

Coucke zal vrijdag de toekomstplannen voor Anderlecht én KVO bekendmaken. Een naam die circuleert is die van Bart Versluys, goede vriend en zakenpartner van Coucke. Hij bouwde in 2016 het nieuwe stadion van KVO.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s