Jan Fabre opent expo ‘Het Vlot’ in Oostende

‘Het Vlot’, de tentoonstelling van curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos, wordt zaterdagavond officieel geopend. Niet met een traditionele inhuldiging, maar met een voetbalwedstrijd tussen curatoren en kunstenaars. De Champions League van de kunstwereld.

‘Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam’ is de opvolger van ‘De zee – salut d’honneur Jan Hoet’. “Toen Peter Craeymeersch me aansprak voor deze tentoonstelling moest ik niet twijfelen. Dit is mijn manier om Jan Hoet te eren”, vertelt Jan Fabre. De tentoonstelling verwelkomt in totaal 73 nationale en internationale kunstenaars naar Oostende. “Wat ben ik hen dankbaar. Ze hebben zich allemaal enorm geëngageerd voor dit project. Er zijn in totaal 52 nieuwe creaties”, zegt Fabre.

De kunstwerken zijn verspreid over 22 locaties in Oostende, die samen een kunstenparcours vormen doorheen de stad. “Je leert Oostende herontdekken. Op onze weg hebben we fantastische mensen ontmoet die ons warm ontvangen hebben”, zegt medecurator Joanna De Vos. In Mu.Zee, het hart van Het Vlot, kan je quotes van deze Oostendenaars lezen. Zoals van zuster Annie Geuns van Poverello in Oostende. “Voor mij betekent schoonheid de manier waarop je andere kan proberen gelukkig te maken met daden”, staat er te lezen. “Een fantastische vrouw van 86 jaar die een diepe indruk heeft achtergelaten”, zegt Fabre.

In de Dominicanenkerk van Poverello staat het kunstwerk ‘Early One Morning with Time to Waste’ van Michael Fliri. Hij bouwde er een boot met duizenden petflessen. Alle kunstwerken van de expo zijn een antwoord op Het Vlot van de Medusa (1818) van Théodore Géricault en Fabres eigen kunstenaarsvlot ‘Kunst is (niet) eenzaam’ (1986), dat te zien is in Mu.Zee.

Wij gingen vandaag al enkele kunstwerken bewonderen, maar het officiële startschot van de expo vindt zaterdagavond plaats. Jan Fabre en Joanna De Vos kozen voor een atypische opening, met een voetbalwedstrijd in de Versluys Arena. ‘A beautiful match between artists and curators’, zo noemt Fabre zelf de openingsperformance. “De wedstrijd is gratis te bezichtigen voor het publiek, dat een groot onderdeel uitmaakt van de performance”, stelt Fabre. Iedereen is welkom. De deuren van de Versluys Arena gaan om 19uur open. De performance, die een half

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s