Wat als … Ensor, Rubens, en Van Gogh voetballers waren?

De Versluys Arena was zaterdagavond voor één keer niet de thuishaven van KV Oostende. Wel voor Ensor, Van Gogh, Rubens, Da Vinci, en co. Een stunt van Jan Fabre voor de lancering van de internationale tentoonstelling ‘Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam’.

‘A beautiful match between artists and curators’, zo noemde Jan Fabre de openingsperformance zaterdagavond in de Versluys Arena. Een voetbalwedstrijd tussen kunstenaars en curators, verkleed in historische figuren uit de kunstwereld.

“Een hommage aan de grootste Britse comedy ever. Het gaat over kunst, humor, en ironie. Het gaat zinderen”, kondigde Fabre vooraf aan. Een knipoog naar een passage uit de legendarische reeks Monty Python.

Jan Fabre betrad het voetbalterrein als de Oostendse kunstenaar James Ensor. Andere personages waren onder andere Piet Mondriaan (door Hans Van Houwelingen), Francisco Goya (door Enrique Marty), Leonardo Da Vinci (door Alberto Garruti), Vincent van Gogh (door Jan Van Imschoot), Andy Warholl (door Mikes Poppe), Peter Paul Rubens (door Antoine Roegiers), en Jan Hoet (door Kris Martin).

Het was best een raar zicht. Voetballen met kaarsen op het hoofd, of met een hond aan de leiband is niet alledaags. Een grensrechter met een zandloper om de tijd bij te houden evenmin.

In de tribunes aanschouwden zo’n 1.500 toeschouwers het spektakel. Onder hen heel wat bekende personen uit de kunstwereld, waaronder Stef Kamil Carlens, beeldend kunstenaar, en muzikant (dEUS, Moondog Jr., Zita Swoon). De artiesten wonnen uiteindelijk met 3-2 en mochten de symbolische beker in de lucht steken.

‘Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam’ is de opvolger van ‘De zee – salut d’honneur Jan Hoet. De internationale tentoonstelling verwelkomt 73 nationale en internationale kunstenaars op 22 locaties in Oostende. De expo loopt tot 15 april 2018.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s