Een kitesurfer als ‘sportman van het jaar’. Waarom niet?

Maart 2013. We spreken af met Axel en Christophe Tack in café Copador in de Langestraat. Het wordt een leuk gesprek over de kitesport. En over hun toekomstplannen. ‘Ooit wil ik wereldkampioen worden’, zei Christophe toen. ‘Staat genoteerd’, antwoordde ik.

De Oostendenaar was toen net zesde geworden in de PKRA (Professional Kiteboard Riders Association) World Tour. Het beste resultaat ooit van een Belg op officiële wedstrijden van het wereldkampioenschap. Maar zweven deed Christophe Tack niet. Hij wou geen stappen overslaan en vooral keihard verder werken om zijn droom waar te maken.

Voor 2013 hoopte hij stiekem op een podiumplaats. Wat ook lukte. Tack eindigde vorig jaar derde op de wereldranglijst. Nog twee plaatsen verwijderd van de wereldtitel. De droom kwam dichterbij.

2014 moest het jaar van de absolute doorbraak worden. En dat werd het ook. Christophe Tack won vier wereldbekermanches. Deze week sprokkelde hij op de negende en voorlaatste wedstrijd in het Chinese Pington voldoende punten om nu al zeker te zijn van de eerste plaats in het eindklassement. Bam. ‘Dit is een droom die uitkomt. Onwerkelijk na al die jaren’, reageert hij.

De laatste wereldbekermanche vindt plaats van 1 tot 5 november in het Chinese Hainan. Enkele dagen later, op zaterdag 8 november, wordt de wereldtitel uitgebreid gevierd in de Oostendse surfclub VVW Inside Outside. En terecht. Deze prestatie verdient alle aandacht. En misschien zelfs een nominatie tot ‘Sportman van het jaar’. Het zou alvast fantastisch zijn voor de kitesport.

(c) Toby Bromwich2

 (c) Toby Bromwich1

Axel en Christophe Tack in de Copador in maart 2013. 'Ooit wil ik wereldkampioen worden', zei Christophe Toen.
Axel en Christophe Tack in de Copador in maart 2013. ‘Ooit wil ik wereldkampioen worden’, zei Christophe Toen.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s