Proef!, het foodlabo van Maxime Willems.

Het boeiendste aan mijn job? Dat je op onverwachte plekken komt, en boeiende mensen leert kennen. In opdracht van het magazine #Tags trok ik vrijdag naar Schellebelle (of all places) voor een reportage over Proef!, het foodlaboratorium van Maxime Willems.

Maxime is doctor in de biologie en gepassioneerd door koken. Twee jaar geleden combineerde hij zijn twee passies in een foodlabo. Er wordt geëxperimenteerd met technieken en producten voor de keuken van morgen, en het is een plek om aan co-cooking te doen. Proef! is ook een incubator voor food start-ups. Wie lid wil worden koopt een abonnement, net zoals in een fitnessclub. Twaalf bedrijven maken intussen gebruik van het voedsellab.

Eén van de aandachtspunten van Proef! is food waste. Zo werkte het labo een jaar lang met driesterrenrestaurant Hertog Jan om een oplossing te zoeken voor 220 kilogram aardpeer en andere overschotten van het restaurant.  “We hebben zo onder andere vier nieuwe limonades gecreëerd. Innoveren, creatief denken, en nieuwe technieken bedenken is de boodschap. In plaats van de de overschotten op de composthoop te gooien, hebben we nieuwe producten gerealiseerd”, zegt Maxime Willems. “De cijfers van food waste zijn catastrofaal. Ik zie mezelf niet als een moraalridder, maar probeer een positief verhaal te brengen. Het respect voor het product moet weer groeien. Dat begint al thuis in de keuken, met de stam van broccoli en bloemkool. Waarom weggooien als je er soep kan van maken? Het potentieel is enorm. In het labo onderzoeken wij producten die al te vaak worden weggegooid. Zo ontdek je nieuwe kwaliteiten en mogelijkheden”.

Het volledige interview leest u binnenkort. De foto’s kan u hier al bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s