De pakkende getuigenis van Robin (17).

“Of hij een plaatje mocht aanvragen”, vroeg Robin Harteel (17) deze week op MNM Late Night. “Om even het hoofd leeg te maken”. Een pakkende getuigenis van een jongeman die net zijn mama verloor en wiens vader met een tumor in het ziekenhuis ligt.

Amper 17 is Robin Harteel uit Sint-Pieters-Kapelle. Een leeftijd zonder zorgen, normaal gezien. Dat geldt niet voor Robin. Hij woont momenteel alleen, gaat naar school, en werkt om de rekeningen te betalen. In enkele maanden tijd is het leven van Robin en zijn familie overhoop gehaald. De ellende begon toen mama Ingrid Derieuw (55) op 25 augustus uit het leven stapte.

“Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk. Ik zag haar graag, en nog steeds. De vraag ‘waarom?’ blijft voor de rest van mijn leven”, vertelt Robin. Het gezin leed zwaar onder het verlies. Ook papa Filip (51). “Mijn ouders hadden wel eens hun problemen, maar alles kwam telkens weer goed”, zegt Robin. “Na de dood van mama belandde papa in een depressie. Tot tweemaal toe. Bij de tweede, zware depressie sloeg het noodlot toe. Papa kreeg een hartinfarct. Ik zag hem in de zetel liggen. Lijkbleek, bevend. Ik belde meteen de hulpdiensten”.

Filip werd overgebracht naar het ziekenhuis. Het verdict was nog zwaarder dan gevreesd. Tijdens het scanonderzoek ontdekten de dokters een tumor in het hoofd. “Opnieuw een mokerslag in het zicht. De zoveelste op korte termijn. Het lijkt soms alsof we voor het ongeluk geboren zijn”. Sindsdien gaat Robin elke dag naar het AZ Damiaanziekenhuis in Oostende. “ Het gaat niet zo goed met papa. Hij herinnert zich weinig en slaapt veel. Maar ik wil er zijn voor hem. Iemand vertrouwd zien als hij wakker wordt moet deugd doen”.

Nu mama er niet meer is en papa in het ziekenhuis ligt, is het gezin Harteel pijnlijk uiteen gerukt. Kleine broer Nicholas (11) verblijft bij grote broer Christophe Derieuw (27) in Izegem. Robin krijgt hulp van zijn 89-jarige meme. “Ze doet wat ze kan voor mij. Maar mijn pepe, die 81 jaar is, heeft een longontsteking. Ze moet nu vooral voor hem zorgen”.

En dus staat Robin er grotendeels alleen voor. Wat hij opvallend dapper doet voor een zeventienjarige. “Ik woon alleen, ga dagelijks naar het VTI in Diksmuide, bezoek het ziekenhuis, en werk in het weekends en in de vakanties bij Vierstraete Trucks in Ichtegem. Vrachtwagens zijn mijn passie, net zoals van mijn papa”. Om zijn gedachten te verzetten sleutelt Robin bijna dagelijks aan zijn Dax.

“Een cadeau van mijn papa. Hij vroeg me om er goed zorg voor te dragen als hij ziek is. Ik denk dat hij trots zou zijn hoe de motor nu blinkt”. Ook met muziek kan Robin zijn hoofd even leegmaken. Zoals met ‘nothing else matters’ van Metallica, het plaatje dat hij woensdag aanvroeg op MNM Late Night. “Het lievelingsliedje van mijn mama. Ik mis haar enorm”.

Robin probeert nu een dossier voor ‘begeleid wonen’ in te dienen. “De huur van dit huis is onbetaalbaar voor mij alleen. Verder zal ik zoveel mogelijk werken. Om de rekeningen te betalen, en om ervoor te zorgen dat mijn papa zorgenvrij is als hij op een dag het ziekenhuis mag verlaten en naar een zorgcentrum mag. Het is hard, maar we moeten erdoor”.

 

Het interview staat vandaag in Het Nieuwsblad. 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s